Friday 11 September 2015

Kalau Nak Berniaga Air Kacang Soya Dan Tau Fu Fah


Salam hormat, aku ingin kongsikan di sini cara-cara nak buat air kacang soya dan tau fu fah bagi sesiapa yang teringin nak berniaga secara kecil-kecilan.

Perniagaan air kacang soya dan tau fu fah adalah satu perniagaan yang sangat mudah dan tidak perlukan banyak modal. Peralatan untuk menjalankan perniagaan ini juga senang diperolehi, kalau nak kena beli pun tidaklah mahal sangat.

1. Peralatan asas memproses air soya dan tau fu fah:

-- Blender untuk kisar kacang soya

-- Periuk untuk masak kacang soya

-- Penapis kain ( yang digunakan untuk menapis teh ) atau kain muslin

-- Penapis biasa

-- Besen untuk rendam kacang soya

-- Dapur gas

-- Beberapa peralatan yang lebih kecil lain yang anda perlu untuk sempurnakan proses.

Kesemua peralatan tersebut adalah peralatan asas dapur yang boleh dikatakan setiap rumah mempunyainya. Apa yang anda perlu buat hanyalah menyediakan peralatan untuk menjual.

Resepi untuk air kacang soya -- Untuk satu kilogram kacang soya

1 kilogram kacang soya memerlukan campuran air sebanyak 4 liter air.

Caranya :

- Rendam kacang soya selama 4 -- 6 jam

- Kemudian basuh hingga bersih, buangkan kulitnya sebanyak mungkin dan toskan

- Blender kacang soya bersama air sekali

- Perahkan kacang soya bersama air yang telah diblenderkan itu dan tapis menggunakan kain.

- Anda boleh blender sebanyak 2 kali kalau anda inginkan air soya yang lebih pekat, tetapi nisbah campurannya tetap sama.

- Setelah semua perahan air soya dibuat, barulah anda menggunakan periuk untuk memasaknya.

- Anda boleh gunakan dapur gas biasa untuk memasaknya. Pasang api dapur biasa, masak sehingga ia mendidih. Anda perlu mengacaunya selalu untuk mengelakkan dari berkerak dan hangit.

- Anda perlu padamkan api sebaik sahaja ia mendidih, jangan biarkan ia menggelegak terlalu lama.

- Anda perlu menapisnya sekali lagi dengan menggunakan penapis kain untuk mendapatkan air soya yang baik dan kualiti bebas dari terasa berbiji-biji semasa meminumnya.

- Untuk menjadikan air soya yang dimasak tadi lemak sedikit, anda masukan garam sedikit dan kacau sebaik sahaja ia memdidih.

- Untuk menjadikan air soya itu manis anda masukan gula semasa  pertengahan semasak masak soya.

Cara membuat air gula:

- 1 kilogram gula hitam

- 4 kilogram gula putih

- 4 liter air

Masukkan kesemua gula putih, gula hitam dan air ke dalam periuk. Masaklah sehingga ia mendidih mengikut kepekatan yang anda kehendaki.

Resepi untuk tau fu fah:

-- 250 gram kacang soya

-- Satu paras sudu teh GDL bersama 4 oz air suam kuku dicampurkan sehingga larut

-- 2 liter air

Caranya:

-- Rendamkan kacang soya terlebih dahulu selama 4--6 jam

-- Selepas itu basuh kacang soya dan toskan

-- Blender kacang soya bersama air

-- Setelah blender tapis air kacang soya dengan kain penapis

-- Kemudian masak air kacang soya hingga mendidih

-- Masukkan GDL ke dalam 4 oz air suam kuku ke satu bekas

-- Setelah mendidih air soya, cepat-cepat tuangkan air soya panas itu ke dalam bekas yang berisi GDL air suam kuku. Tuangkan seperti air terjun.

-- Kemudian buangkan buih di sebelah atas soya yang di tuangkan itu dan tutup bekas dengan penutup

-- Tunggu hingga sekurang-kurangnya 1/2 jam untuk diceduk dan dihidangkan bersama gula.








2 comments

Wah, terima kasih utk panduan ni, semoga penulis dimurahkan rezeki...

Saya memang berminat dgn bisnes soya ni..

Terimakaseh tuan... Sy akan cuba buat dgn formula ni 👍👍👌


EmoticonEmoticon